Kun lukee Suvi sur le vifin blogia, toivoo että aina olisi aamu ja aamiaishetki. Ja että itse jaksaisi panostaa aamiaisiinsa hieman enemmän kuin sen perus leipäviipaleen ja jugurttikupillisen. Viime sunnuntaina saimme aamiaisvieraita, joten päätin kerrankin tsempata aamupalalla. Tein Suvin kreikkalaisia aamiaismunia, jotka ilokseni valmistuivat kätevästi uunissa. Feta, oliivi ja yrtit toivat munakkaaseen hienoja makuja, ja ohjeesta riitti hyvin kolmelle hengelle. Munakkaan kypsyyttä oli aavistuksen hankala arvioida ja niinpä kyykin uuninluukulla heiluttelemassa vuokaa vähän väliä. Silti kävi köpelösti ja munakas pääsi kypsymään hieman liian jämäkäksi. Valuvat keltuaiset jäivät siis haaveeksi, mutta kuola valui senkin edestä. Hyvää oli.
Kreikkalainen uunimunakas
3 rkl voita
1 rkl ranskankermaa
5 kananmunaa
1 valkosipulinkynsi
noin 1/2 dl tuoreita yrttejä, kuten persiljaa, rucolaa ja basilikaa
vihreitä oliiveja silputtuna
kourallinen fetajuustoa murennettuna
suolaa ja mustapippuria
hyvää, rapeakuorista leipää
Kuumenna uuni grillivastuksilla 250-asteiseksi ja siirrä ritilä uunin ylätasolle. Lisää matalaan uunivuokaan voi ja ranskankerma ja grillaa niitä muutama minuutti uunissa, kunnes seos kuplii.
Riko kananmunat kulhoon. Laita hienonnettu valkosipuli ja yrtit pieneen kulhoon ja sekoita keskenään. Lisää joukkoon silputut oliivit sekä murennettu fetajuusto. Ota kupliva kerma-voiseos uunista ja kaada varovasti kananmunat vuokaan. Ripottele päälle feta-oliiviseos. Mausta suolalla ja mustapippurilla, muista kuitenkin että feta sisältää suolaa, joten kovin paljon suolaa ei kannata käyttää (believe me, meidän munakas meni aavistuksen liian suolaiseksi).
Aseta vuoka takaisin grillivastusten alle ja kuumenna 5-10 minuuttia, kunnes valkuaiset ovat hyytyneet, mutta keltuaiset vielä aavistuksen juoksevat. Nauti uunimunakas lämpimänä rapean leivän kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti