Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Vihreään hurahtanut



Blogin synttärimuutokset jäivät tällä erää uudistuneeseen otsikkobanneriin. Muiden toivomieni viilailujen tekeminen olisi taustajärjestelmän bugin takia vaatinut koko paketin aloittamista lähes alusta - homma johon en tällä erää mitenkään jaksanut ryhtyä. Näin ollen pysytään tutuissa väreissä, fonteissa ja muotoiluissa. Mikä ei sinällään kyllä haittaa, olen itse asiassa vähän hurahtanut tähän vihreään värimaailmaan. Tykkään kovasti vihreästä, sen persoonallisuudesta ja samalla rauhallisuudesta. Sopii hyvin minulle ja blogille. :)

Vihreällä siis jatketaan - myös ruokapuolella! Hellalla valmistui nimittäin viime viikolla tämä kauniin vihreä ihanuus: halloumilla, avokadolla ja tuoreilla yrteillä maustettu munakas. Oli muuten ehkä elämäni herkullisin munakas ikinä! Pehmeä avokado ja suolainen halloumi sopivat upeasti yhteen ja toivat munakkaaseen juuri sopivasti ruokaisuutta. Tällä päivällisellä pärjäsi vaivatta koko illan.

Vinkvink! Jos käytät avokadosta vain puolet, muistathan jättää avokadon kiven paikalleen. Kivi auttaa avokadoa pitämään kauniin vihreän värinsä niin, että voit huoletta jättää loppupuoliskon seuraavalle tai sitä seuraavalle päivälle. Ja nauttia sen vihreänä.

 

Halloumi-avokadomunakas


1 pieni sipuli
varsi tai kaksi kevätsipulia
muutama kirsikkatomaatti
3 kananmunaa
suolaa
mustapippuria
pari siivua halloumia
puolikas avokado
tuoretta basilikaa ja oreganoa

Pilko sipuli ja kevätsipulin varret. Puolita kirsikkatomaatit. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Mausta parilla rouhaisulla suolaa ja mustapippuria.

Kuullota sipuli öljyssä paistinpannulla. Lisää pannulle kevätsipuli ja kirsikkatomaatit ja kääntele hetki. Kaada päälle munaseos. Paista, kunnes munakas on kypsä.
Paista toisella pannulla halloumisiivut kauniin ruskeiksi. Viipaloi avokado. Käännä valmiin munakkaan toinen puoli toisen päälle ja nosta lautaselle. Lisää päälle halloumi- ja avokadoviipaleet sekä kasa tuoretta basilikaa ja oreganoa.
QuickEdit
Mona
6 Comments
Share :

2 v.



Hella ja houkutus täyttää tänään vuosia!

Olen onnellinen kaksivuotiaan blogin "äiti".
Kaksi mieletöntä ruokien, valokuvauksen ja kokkaamisen täyteistä vuotta. Oppimista ja kehittymistä, inspiraatioita ja ihmettelyä. Välillä tuntuu uskomattomalta, että tämä blogi on kulkenut matkassa mukana jo kahden vuoden ajan,
välillä en osaa kuvitella aikaa ilman sitä.
Rakas, ihana harrastus.

Tuhannesti kiitos teille kaikille täällä piipahtaville, vakijolukijoille sekä kommentoijille.
Tuhannet kävijät kuukausittain vetävät bloggaajan mielen superkiitolliseksi ja nöyräksi - aivan uskomatonta,
että tänne reseptieni ja kuvieni äärelle löytää niin moni lukija.
Kiitos, kiitos, kiitos ja vielä kerran kiitos.

Synttäreiden kunniaksi olin ajatellut päivittää blogin ilmettä hieman, mutta valitettavasti se ei tähän hätään ihan onnistunut. Pientä teknistä häikkää ilmassa, mutta koitan ratkoa ne piakkoin. Kohta siis kuitenkin hieman uudenlainen Hella ja houkutus luvassa... :)

Matka jatkuu - pysyhän mukana!

Kuvat ovat sieltä bloggaajan synnyinseuduilta. Eli Turusta.
QuickEdit
Mona
10 Comments
Share :

Banaanikakun tuoksu



Jos haluat saada naapurit kateellisiksi, leivo banaanikakkua. Sen huumaava tuoksu leviää koko asuntoon ja naapurustoon ja saa veden herahtamaan kielelle. Banaanikakkua pitäisi kaikkien leipoa jo ihan pelkästään tuon tuoksun takia. Se on kokemisen arvoinen. Kuten makukin.

Saisikohan banaanikakun tuoksua jostain suihkutettavana huonetuoksuna?

Banaanikakku


3 banaania (tummuneet käyvät erinomaisesti)
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
175 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl cashew-pähkinöitä
100 g tummaa suklaata
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
ripaus muskottipähkinää 

koristeluun tomusokeria

Muussaa banaanit haarukalla mössöksi. Vatkaa kananmunat ja sokerit vaahdoksi. Sekoita joukkoon banaanit, pehmeä voi (voit sulattaa voita aavistuksen esim. mikrossa), vehnäjauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu joukkoon, pienehköksi rouhitut cashew-pähkinät ja suklaa sekä vaniljasokeri, kaneli ja muskottipähkinä. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista uunin keskitasossa 175 asteessa noin 50 minuuttia.

Anna jäähtyä ja koristele tomusokerilla. Tarjoile kermavaahdon kera.
QuickEdit
Mona
4 Comments
Share :

Kesädillat ja viikonpäiväruokia



Sain maanantaina puhelimeeni viestin: "Tehtäiskö tänään niitä kesädilloja?"

Ja kappahan me tehtiin! Perinteinen perjantaisafka olikin varsinainen maanantain piristys ja maistui superupealta. Miksi muuten sitä alkuviikosta aina vakuuttaa itselleen, että tänään kuuluu tehdä jotain terveellistä / halpaa / simppeliä kotiruokaa? Sellaista, mistä ei välttämättä etukäteen mitenkään erityisemmin innostu (vai montako kertaa olet mielessäsi ajatellut: "hurraa, me tehdään tänään nakkikeittoa!"). Perjantaina saa sitten irrotella ja laittaa jotain oikeaa herkkua (tai torstaina jos ihan villeksi ruvetaan). En siis väitä, etteikö kunnon kotiruoka tai yksinkertainen nakkisoppa olisi herkullista. Mutta jos siltä tuntuu, niin miksei pizzaperjantai voi joskus siirtyä maanantaille tai lettukestit keskelle viikkoa?

Jos quesadillat pelastavat pitkän ja tylsän työpäivän jälkeen, niin antaa palaa! Maanantaina tai perjantaina :)


Näitä kesäisiä dilloja ollaan tehty monasti aikaisemminkin, tarkempi ohje löytyy täältä.

Tortillalevyjen päälle raastetaan ensin kasa juustoa. Päälle kootaan pikotut tomaatit ja avokado, silputtu korianteri ja punasipuli, limen mehua sekä tabascoa - kaikki keskenään sekoitettuna. Sitten paistettu ja maustettu jauheliha ja muutama loraus salsakastiketta. Päälle vielä juustoraastetta ja toinen tortillalätty. Uuniin muutamaksi minuutiksi ja - valmis!

Herkullista perjantaita!! :)
QuickEdit
Mona
6 Comments
Share :

Kesäkurpitsa-kebakot currykastikkeella




Meillä kokataan melkeinpä joka viikko jotain jauhelihasta. Siinä suhteessa olemme varmaan aika perinteisiä suomalaisia päivittäistavarakuluttajia ja ruoanvalmistajia. Jauheliha on simppeli ja suhteellisen edullinen raaka-aine, josta pyöräyttää nopeasti aterian. Jauhelihaa on (lähes) aina kaupassa saatavilla ja vieläpä monenlaista eri sorttia. Se on tuttu ja turvallinen. Siitä tykkäävät melkeinpä kaikki.

Jauhelihan ei kuitenkaan tarvitse ruoanvalmistuksessa aina tarkoittaa niitä perinteisiä lihapullia tai jauhelihakastiketta. Se on yllättävän monipuolinen ja muokattava raaka-aine, jos vähän jaksaa ideoida ja kokeilla.

Tällä kertaa jauheliha vääntyi kebakoille ystävänsä kesäkurpitsan kera. Lisämakua se sai currysta.

Kesäkurpitsa-kebakot ja currykastike


1 dl korppujauhoja
1 kananmuna
1 sipuli
300 g kesäkurpitsaa
400 g naudan jauhelihaa
1 tl curryjauhetta
muutama tippa tabascoa
suolaa
mustapippuria

currykastike
200 g kermaviiliä
1/2 dl silputtua persiljaa
1 tl currya

Sekoita yhteen korppujauhot ja kananmuna. Kuori ja hienonna sipuli ja raasta kesäkurpitsa. Sekoita korppujauho-munaseos, sipulit ja raastettu kesäkurpitsa sekä jauheliha kulhossa tasaiseksi massaksi. Mausta curryjauheella, tabascolla sekä muutamalla reippaalla rouhaisulla suolaa ja mustapippuria. Anna seistä hetki, jotta korppujauhot turpoavat.

Muotoile kylmällä vedellä kostutetuin käsin taikinasta kebakoita uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä 225 asteessa noin 15-20 minuuttia. Työnnä valmiisiin kebakoihin tikut vartaiksi (minä löysin kaapin perältä kasan kertakäyttöisiä kahvinsekoitustikkuja, mutta hyvin käyvät myös esim. puolitetut tai kolmeen osaan leikatut grillitikut).

Valmista currykastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.

QuickEdit
Mona
2 Comments
Share :

Juhlan tuntua ilmassa, juustokakkua pöydässä



Jaa-a, mahtaako tänään olla juhlinnan paikka? Leijonat pelaa parhaillaan MM-välieriä Ruotsia vastaan ja myöhemmin illalla jännitetään Suomen ja Krista Siegfridsin sijoittumista Euroviisuissa. Mitenköhän meidän käy? Finaaliottelua ja twelve pointseja vai pronssipeliä ja pettymyksiä tiedossa? Jännää, jännää, täällä pidetään kisastudiota ja peukkuja pystyssä. Toivottavasti päästään huutamaan tuplahurraa!!!

Juhlan tuntua on myös tässä ihanassa juustokakussa, joka lainattiin Kinuskikissalta viime sunnuntain äitienpäiväpöytään. Onko ihanampaa tapaa startata päivä kuin aamupalapöytä, jossa on juustokakkua? Ja hedelmiä ja croissantteja ja kukkia. Ja kesän ensimmäisiä mansikoita.

Ihan juhlan tuntua.

 

Amerikkalainen juustokakku


pohja
200 g Digestive-keksejä
150 g voita

täyte
500 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g ranskankermaa
1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
2 dl sokeria
1 vaniljatanko
1 dl kuohukermaa
3/4 dl perunajauhoja
4 kananmunaa

pinnalle
mansikoita
tomusokeria

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Murskaa Digestive-keksit tehosekoittimessa tai vaikka ihan pakastepussissa kaulimen avulla. Sulata voi. Sekoita sulaneen voin joukkoon keksimurut. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille.

Notkista tuorejuusto vatkaimella ja lisää sen joukkoon ranskankerma, sitruunan mehu ja raastettu kuori sekä sokeri. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja kaavi sisältä siemenet täytteen joukkoon. Yhdistä perunajauhot ja kuohukerma (kermaa ei siis tarvitse vispata kuohkeaksi vaan se käytetään nestemäisenä). Sekoita kunnes perunajauhot ovat liuenneet kermaan. Lisää seos täytteeseen ja vatkaa tasaiseksi. Lisää lopuksi munat joukkoon yksitellen vatkaten. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle.

Paista 175 asteessa noin tunti. Laita uunin pohjalle paiston ajaksi alumiinifolio, sillä kakusta tihkuu melko lailla rasvaa paistamisen aikana.

Anna kakun jäähtyä, jonka jälkeen se säilyy hyvin jääkaapissa, mielellään vaikka seuraavaan päivään, niin että maut ovat ehtineet hyvin tekeytyä. Koristele kakku ennen tarjoilua puolitetuilla mansikoilla sekä tomusokerilla.
QuickEdit
Mona
2 Comments
Share :

Taulu vai salaatti?



Tein tänään taidetta. Salaattitaidetta.

Lautaselle lohkoiksi asetetut salaattiainekset muodostivat mielestäni niin kauniin kokonaisuuden, että kyllähän tuo lähes maalaukseksi voidaan katsoa. Ainakin minusta. Melkein teki mieli nimetä se joksikin.  

Keväthuumassa.
Kasviskaruselli.
Mona Lisa's smile.

No joo, ehken nimeä iltasalaattiani miksikään. Mutta kaunis se oli: värit, muodot ja kokonaisuus. Oli ilo syödä. Maunkin puolesta.


Ja salaattiin tuli...

jääsalaattia
1 tomaatti
pala kurkkua
kevätsipulin varsi
1 avokado
4 siivua pekonia
1 keitetty kananmuna
kourallinen raejuustoa

sekä jogurttikastiketta, jossa oli 2 dl turkkilaista jogurttia, puolikkaan sitruunan mehu, tuoreita yrttejä, mustapippuria ja suolaa


Aurinkoa ja lämpöä loppuviikkoon, huomennahan on jo perjantai!!

t. Kokkibloggaritaiteilija
QuickEdit
Mona
4 Comments
Share :

Leivotaan, leivotaan...rukiista mustikkarahkakakkua




Blogistani on näemmä tulossa leivontablogi. Selasin läpi viimeisimpiä ohjeita ja kakut, piirakat, leivät ja pullat näyttävät olleen pääroolissa viime aikoina. Ilmeisesti en osaa oikeaa ruokaa enää tehdäkään, pelkkiä herkkuja vaan.

Eikä tämä suinkaan lopu tähän. Lisää on tulossa. Kakkuja, piirakoita, leipiä ja pullia. Koitan tsempata, mutta sitä ennen, koittakaa kestää. Tässä nimittäin taas yksi ihanuus.

Rukiisen mustikkarahkakakun ohje on peräisin Kotiliedestä, jossa kakun marmoripäällinen onnistui kyllä kadehdittavan paljon paremmin kuin omani. Samoin reunat, jotka omassa versiossani jostain syystä "romahtivat" osaksi kakun päälle.

No myönnetään, osasyynä romahdukseen saattaa olla se, että käytin taikinaan vanhentuneita ruisjauhoja.

Kyllä, v a n h o j a.

Ja ne kieltämättä maistuivat pohjassa. Älkää siis käyttäkö reilusti parhaat päivänsä menettäneitä ruisjauhoja enää, vaan ostakaa ihan vaan uusia. Vaikka kuinka harmittaisi kaapin pohjalle kerääntyneet jauhopussit ja tekisi mieli hyötykäyttää ne. Älkää tehkö niin. Ne maistuvat pahalle.


Lukuun ottamatta niitä ruisjauhoja, kakku oli oikein maukasta ja jäätelö sen kaverina myös. Uskoisin, että kakku toimisi mainiosti myös ihan pelkästään heittämällä mustikat rahkatäytteen päälle. Ilman kiehautuksia sun muita.

Rukiinen mustikkarahkakakku


päällinen
3 dl pakastemustikoita
1/2 dl tomusokeria
2 rkl perunajauhoja

pohja
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
1,5 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

täyte
500 g maitorahkaa
1 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl perunajuhoja
1 rkl vaniljasokeria

Kiehauta mustikat ja tomusokeri kattilassa. Lisää perunajauhot sekoittaen ja ota seos pois hellalta. Anna jäähtyä hyvin.

Vaahdota sähkövatkaimella pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe ja lisää jauhoseos taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat. Painele taikina vehnäjauhojen avulla vuoan pohjalle ja reunoille.

Sekoita kaikki täytteen ainekset hyvin keskenään ja kaada täyte pohjan päälle. Annostele mustikkahilloa ruokalusikalla rahkatäytteen päälle ja nostele lusikalla varovasti rahkatäytettä mustikkahillon päälle niin, että pintaan muodostuu monivärinen ”marmoroitu” pinta. (Oma "marmorini" ei onnistunut kovin kiitettävästi, apuvälineenä kannattaa käyttää esim. veistä ja vedellä sen avulla mustikka- ja rahkatäytteitä sekaisin. Nou hätä kuitenkaan, sillä makuunhan pinnan ulkonäkö ei vaikuta pätkääkään.)

Paista 175-asteisessa uunissa 40 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa.

Tarjoile vaniljajäätelön kera.

QuickEdit
Mona
2 Comments
Share :

Banaani-mascarponepannarit



Aurinkoista äitienpäivän aamua kaikille äideille!

Tänä vuonna pääsen samaan aamupalapöytään äidin kanssa. Ihan joka vuosi se ei onnistu, kun eri paikkakunnilla asutaan, mutta tänään syödään yhdessä pitkään sekä aamiaista että myöhemmin äitienpäivälounasta. Ruoka ja juhlahetket - mikä oivallinen pari!

Äitienpäivän aamiaiselle tai muulle brunssille suosittelen valmistamaan näitä uskomattoman herkullisia banaani-mascarponepannareita. Pannarit syntyivät eräänä sunnuntai-iltana, kun jääkaappiin oli jäänyt vajaa purkki mascarponea sekä aavistuksen tummunut banaani. Nämä yhdistelin pannariohjeeseen ja sulatin jääkaapista viime kesäisiä mustikoita.

Ahhh, täydellistä.


Banaani-mascarponepannarit


3 kananmunaa
150 g mascarponea
2,5 dl maitoa
1 banaani
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

voita paistamiseen

tarjoiluun
mustikoita
banaania

1 dl kuohukermaa
100 g turkkilaista jogurttia
1 tl vaniljasokeria

Erota keltuaiset valkuaisista. Vatkaa keltuaiset, mascarpone ja maito keskenään.

Soseuta banaani ja lisää taikinaan. Sekoita levinjauhe, vaniljasokeri ja suola vehnäjauhoihin ja lisää kuivat aineet joukkoon. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele vaahto varovasti taikinan sekaan.

Paista keskilämpöisellä pannulla kauniin ruskeiksi pannukakuiksi.

Vatkaa kermavaahto ja kääntele sen joukkoon turkkilainen jogurtti. Mausta vaniljasokerilla. Tarjoile pannarit jogurtti-kermavaahdon sekä mustikoiden ja banaaniviipaleiden kera.


Sitten vielä kaikille äideille ja erityisesti sille omalle yksi pikku runo. Tämä sopii meidän äidille aivan erityisesti - äiti nimittäin rokkaa!! :)

Äiti saa olla suuri
äiti saa olla pieni
äiti saa tuoksua mullalta
tosin kyllä mielummin pullalta

Äiti saa kyllä kokata
mutt´ saakohan äiti rokata?

Äiti voi olla kenkku
äiti voi olla reilu
äiti voi jaella toruja
tosin kyllä mielummin loruja

Äidin keitto voi kiehua
mutt´ saakohan äiti - riehua?!?

Ei vain äiti vaan myös nainen
ja kaikki olennainen
kuuluu myöskin äidin elämään
Sekä vaippapyykki että rokki
ei kai oo se shokki
jos molemmat mahtuu äidin elämään

Äiti voi tiskiin hukkua
mutt´saaks äiti pitkään nukkua
äiti voi jaella namuja
mutt´ saaks äidill olla omii kamuja

Äidin pitää nousta parkuun
mutt´ saaks äiti juosta karkuun

Äidin pitää näyttää fiiniltä
mutt´ saaks äiti tuoksuu viiniltä
äidillä saa olla permanentti
mutt´ voiks äiti olla presidentti

Äiti saa soutaa ja huovata
mutt´ saaks äiti bändikamoja - roudata?

Ei vain äiti vaan myös nainen
ja kaikki olennainen
kuuluu myöskin äidin elämään
Sekä vaippapyykki että rokki
ei kai oo se shokki
jos molemmat mahtuu äidin elämään.


Rock on Mum, Luv U <3

QuickEdit
Mona
2 Comments
Share :

Kesällä matkustetaan..


Pietariin...

 

...Lissaboniin...


ja Dubrovnikiin.


ja nämä kuvat täältä, täältä ja täältä

Siinä siis ensi kesän matkakohteet.

Aika paljon yhdelle kesälle, mietitkö? Että miten sitä kerkeää ollenkaan Suomen kesästä nauttimaan, se kun on niin kaunis ja ainutlaatuinen, vain kerran vuodessa jajaja...

Viime kesänä päätimme tihkusateisella +15 lämpöasteen Suomi-kierroksella, että ensi kesänä lämpöä ja aurinkoa on saatava. Siis ihan pakko. Vaikka se tarkoittaisi viikon tai parin uhraamista pois kelillisesti Suomen parhaista viikoista. Kesäsäistä kun ei kuitenkaan koskaan tiedä, ja pitkän ja pimeän talven jälkeen tuntuu, että luut ihan huutavat sellaista armottoman lämpöistä ilmanalaa.

Etelämpään siis suunnataan (no, Pietaria ei ehkä kovin eteläksi voi kutsua) ja mielelläni kuulisin teiltä matkavinkkejä kyseisiin kohteisiin. Ravintoloita, nähtävyyksiä, katuja, kauppoja, rantoja, mitä vaan! Erityisesti Lissabonin ja Dubrovnikin vinkit kiinnostavat, Pietariin kun suuntaan vähän niin kuin työn merkeissä (mutta eiköhän sieltäkin matkaohjelman välistä joku rako löydy). Eli jos olet käynyt tai kuullut jostain kivasta, näkemisen ja kokemisen arvoisesta paikasta, niin otan kaikki matkavinkit ilolla ja kiitollisena vastaan!

Kesää ja reissuja odotellen! :)
QuickEdit
Mona
4 Comments
Share :

Auringon kutsumat kasvikset




Lihapiirakkayliähkyn jälkeen tuli olo, että tällä viikolla pitäisi ehkä yrittää syödä taas vähän terveellisemmin. Tai ainakin vihreämmin. Viikon ruokalistalle valittiin siis melko salaatti- ja kasvispitoisia annoksia. Minulle ainakin kasvikset maistuvat sitä paremmin mitä enemmän aurinko paistaa. En tiedä, onko se se "bikinikausi lähenee"-peikko, joka huutelee jossain tuolla korvanjuuressa aina kun kevätpäiväntasauksesta on päästy. Vai näyttävätkö kasvikset vaan houkuttelevammilta auringonpaisteessa.

Väliäkö hällä, vihanneksia siis nassuun! Tässä ainakin eri hyvä kasvisherkku, joka miellyttää makuhermojen lisäksi myös silmää.

Auringon kutsumat uunikasvikset

kahdelle lisukkeeksi, yhdelle ateriaksi

2 porkkanaa
1/2 kesäkurpitsa
1/2-1 bataatti
1-2 sipulia
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
kuivattua timjamia, basilikaa ja persiljaa (tai tietysti yhtä hyvin tuoretta - tällä kertaa vaan käytin kuivattuja)

pari kourallista rucolaa
varsi tai pari kevätsipulia
hyvää fetajuustoa
sitruunaoliiviöljyä

Pilko porkkanat, kesäkurpitsa, bataatti ja sipuli. Laita kulhoon ja kaada päälle reilu loraus oliiviöljyä sekä mausta suolalla, mustapippurilla sekä yrteillä. Sekoita. Kaada uunivuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia.

Kasaa tarjoilulautaselle ensin rucola, sitten kuumat uunikasvikset ja päälle murennettua fetajuustoa, pilkottua kevätsipulia sekä loraus sitruunoliiviöljyä (tai sitruunamehua ja oliiviöljyä).

Nauti aurinkoisessa kevätsäässä! :)
QuickEdit
Mona
0 Comments
Share :

Lauantain lihikset



Hei, me tehtiin lihiksiä!

Ihan ite ja ihan ekaa kertaa ikinä, joten voitte uskoa että nyt on iloinen ja ylpeä fiilis :) Tuoretta lihapiirakkaahan ei voita mikään, ja vielä kun se on valmistunut omassa kotikeittiössä niin voi että!!

Koko uppopaistaminen öljyssä oli meille kummallekin ihan uusi juttu. Vappumunkitkin ovat tätä ennen jääneet aina tekemättä, joten oli todellinen noviisi-olo öljyä kattilaan kaataessa ja lämpömittaria öljyyn työntäessä. Paisto onnistui kuitenkin erinomaisen hyvin, kattilan kansi (ja sammutuspeite) koko ajan varmuuden vuoksi käden mitan päässä. Niin ja täytyy kyllä myöntää, että itse paistamisen suoritti kokonaisuudessaan apukokki, kuin vanha tekijä ikään. Kiitos ja kumarrus - seuraavaksi voidaankin laittaa lihiskoju pystyyn! :)

Ohjeeseen vinkkiä haettiin Kivistöstä ja Maku.fi:stä. Taikinasta tuli kuusi isohkoa ja seitsemän pienempää lihistä.

Lihapiirakat


taikina
3 dl maitoa
25 g hiivaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl öljyä
8-9 dl hiivaleipäjauhoja

täyte
1 dl puuroriisiä (keittämätöntä)
300 g jauhelihaa
1 sipuli
1 tl suolaa
valkopippuria
mustapippuria
1 tl sokeria
3/4 rkl valkoviinietikkaa
3/4 rkl sinapinsiemeniä

paistamiseen
1 l rypsiöljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, suola ja öljy sekä jauhot vähitellen sekoittaen. Alusta kimmoisaksi taikinaksi. Anna kohota liinan alla n. 45 minuuttia.

Keitä puuroriisi ja anna jäähtyä hetki. Pilko sipuli ja kuullota pannulla. Lisää jauheliha ja ruskista se murumaiseksi. Lisää joukkoon mausteet ja kääntele mukaan myös riisi. Anna täytteen jäähtyä taikinan muotoilun ajan.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli taikina noin 3 mm paksuiseksi levyksi. Painele levystä pyöreällä kulholla tai muotilla piirakankuoria. Voit vaivata ja kaulia ylijäävästä taikinasta taas uuden levyn ja painella siitä lisää pyöreitä taikinapohjia. Lusikoi täyte pohjille, 1-2 rkl / piirakka. Sivele pohjien reunat vedellä ja painele ne kaksin kerroin puolikuun muotoisiksi piirakoiksi. Paina reunat tiiviisti kiinni ja rypytä ne vielä haarukalla tiiviiksi.


Nosta piirakat kohoamaan jauhotetulle alustalle liinan alle. Anna kohota noin 10 minuuttia.

Kuumennä nyt öljy. Valitse iso, paksupohjainen kattila ja kaada öljy sinne. Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Kun öljy alkaa lähennellä oikeaa lämpötilaa, käännä levyä pienemmälle, jotta öjy ei kuumene liikaa. Oikean lämpötilan varmistamiseksi kannattaa käyttää mittaria, mutta voit tarkastaa riittävän kuumuuden myös pudottamalla taikinapalan öljyyn. Jos nokare alkaa poreilla ja nousee pintaan, on öljy riittävän kuumaa.

Laske lihapiirakat varovasti öljyyn ja paista (kattilan ja piirakoiden koosta riippuen) 2-4 lihistä kerrallaan, pari minuuttia per puoli. Nosta reikäkauhalla pois öljystä ja valuta talouspaperin päällä.


Nauti ketsupin, sinapin ja kurkkusalaatin kanssa tai ihan sellaisenaan, jolloin itsetehdyn lihiksen maku käy todella esille.

Me herkuttelimme hymyssä (ja rasvaisin) suin ihmetellen, miten helppoa ja älyttömän hyvää omatekoiset lihikset ovatkaan. Aikaavievää toki, mutta sen arvoista!
QuickEdit
Mona
8 Comments
Share :

Follow @hellajahoukutus