Theme Layout

[rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

No

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Tyhjän jääkaapin chorizo-munakas



Kun kesäloma täyttyy matkasta jos toisestakin, jääkaapista saattaa reissujen välillä löytyä valon lisäksi hyvin vähän kokkausaineksia. Kuivahtanut juustonpala, kananmunia, parasta ennen -päiväyksen ylittäneitä rasioita. Autiohkosta jääkaapista taiottiin aamupalaksi chorizolla höystettyä munakasta, joka ei simppeliydessään ollut yhtään hassumpaa. Chorizoleikkeleiden päiväys oli umpeutunut jo viime viikolla, mutta avaamaton vakuumipakkaus pitää säilyvyyden ihan hyvin, joten makkaraviipaleet päätyivät pannulle kananmunien seuraksi. Päälle parvekkeella kukoistavan basilikan lehtiä ja avot - voisi kuvitella, että tätä aamiaista olisi suunniteltu pidempäänkin!

Chorizo-munakas


5 kananmunaa
suolaa ja mustapippuria
75 g chorizoleikkeleitä
1 pieni punasipuli tai puolikas iso
1 valkosipulin kynsi
kourallinen basilikan lehtiä

Riko kananmunat kulhoon ja vispaa niiden rakenne kevyesti rikki. Mausta suolalla ja mustapippurilla (huom! chorizo on melkoisen suolaista, joten et tarvitse suolaa kovin paljon).

Leikkaa chorizo-viipaleet kuutioiksi ja silppua punasipuli ja valkosipuli. Kuullota sipuleita pannulla öljyssä ja lisää joukkoon chorizopalat. Kääntele hetki. Kaada munaseos pannulle ja vetele sitä lastalla muutaman kerran edestakaisin. Jätä munakas hautumaan miedolle lämmölle muutamaksi minuutiksi kannen tai folion alle. Kun munakas on pinnalta hyytynyt, ripottele päälle silputtu basilika. Tarjoile heti.

QuickEdit
Mona
0 Comments
Share :

Vadelmainen mutakakku



On se vadelmamutakakku, vaikka koristelu ei tätä faktaa ehkä tuekaan. Asia on nähkääs niin, että kaikki vadelmat upposivat kakun sisään, joten koristelussa piti käyttää soveltavaa luovuutta ja jäljellä olevia mansikoita. Mansikat maistuivat kakun kanssa mielettömän hyvin, vaikka kakun uskottavuus vadelmamutakakkuna ehkä kärsikin.



Marjavalinnoista huolimatta tämä kakku on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Se on löydetty Pirkasta, ja jos pidät mutakakuista yleensä, rakastat myös tätä. Vadelmat tuovat täytteeseen vielä lisää mehevyyttä ja makua, joten kakku täyttää mutakakun kaikki tarpeet: kosteaa, täyteläistä ja ihanan suklaista.

Vadelmainen mutakakku


200 g tummaa suklaata
100 g voita tai margariinia
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
n. 100 g pakastevadelmia

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele ja jauhota pohja ja reunat vehnäjauhoilla.

Sulata rasva miedolla lämmöllä kattilassa. Ota kattila pois liedeltä, lisää paloiteltu suklaa ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Kaada hieman jäähtynyt suklaaseos vaahdon joukkoon varovasti sekoittaen. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää jauhoseos taikinaan varovasti sekoittaen.

Kaada puolet taikinasta vuokaan. Hienonna kevyesti jäiset vadelmat. Ripottele vadelmat taikinan pinnalle ja kaada loput taikinasta vadelmien päälle. Paista 175-asteisen uunin keskitasossa 30 minuuttia. Kakun kuuluu jäädä sisältä tahmeaksi, joten älä pidä kakkua yhtään kauemmin uunissa - tarvittaessa vähempikin aika riittää.

Irrota jäähtynyt kakku vuoasta ja ripottele päälle tomusokeria. Koristele halutessasi vadelmilla - tai mansikoilla! :)

QuickEdit
Mona
4 Comments
Share :

Loving Lisbon


Vielä ei löydy sanoja. Lissabon vei sydämen ja jätti kaipuun. Tähän kaupunkiin pitää palata takaisin. Ränsistyneitä mutta upeita rakennuksia katsoessa ja pikkukujia kävellessä olisi voinut kuluttaa päiviä toistensa perään. Jokaisen nurkan takaa löytyi uusi kaunis aukio, katu tai laatoin koristeltu talo, taitava katusoittaja tai auringossa kylpevä kahvila. Lupaan kirjoittaa matkastani vielä paremman jutun, mutta sitä ennen kuvia ja tunnelmia. Loving Lisbon <3


QuickEdit
Mona
7 Comments
Share :

Talkooväen raparperimuffinsit



Talkooväen? Miksi talkooväen?

Siksi, että alkuperäinen resepti tehdään tuplana kokonaiselle uunipellilliselle, josta riittää raparperiherkkua vaikka koko talkooväelle. Tai vierasvaraksi pakkaseen. Koska tällä kertaa en tarvinnut niin suurta satsia, puolitin taikinan ja teinkin muffinseja. Raparperin voi korvata hyvin omenalohkoilla tai vaikka herukoilla.

Mutta käytä vielä raparperia. Vielä kun sitä on saatavilla...

Talkooväen raparperimuffinsit

12 kpl

3 kananmunaa
3 dl sokeria
2 dl sulatuttua voita / margariinia
5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl vaniljasokeria
1,5 tl kanelia
1,5 dl maitoa tai hedelmämehua
2-3 raparperin vartta
raesokeria

Vatkaa munat ja sokeri keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kevyesti sekoittaen juokseva voi / margariini, jauhot, joihin leivinjauhe, vaniljasokeri ja kaneli on sekoitettu sekä maito tai hedelmämehu. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi.

Pese raparperin varret ja kuori ne halutessasi. Pilko varret noin sentin mittaisiksi paloiksi. Sekoita puolet raparperinpaloista taikinan joukkoon. Lusikoi taikina muffinsivuokiin. Painele loput raparperinpalat muffinsien pinnalle. Ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
QuickEdit
Mona
0 Comments
Share :

Naiset ja pakkaaminen



Ensimmäinen kesälomapäivä ja matkajännitystä alkaa olla jo ilmassa! Huomenna aamulla suuntaan Lissaboniin, joten tänään pitäisi ratkaista se joka ikinen kerta yhtä hankalaksi osoittautuva pulma: mitä pakkaan mukaan? Miten se voikaan olla aina yhtä vaikeaa???

En ole tavannut montaakaan naista, jotka eivät saisi pakkaamiseen kulutettua aikaa enemmäin kuin tarpeeksi, ja jotenkin aina sinne laukkuun eksyy kasa ihan turhia vaatteita ja tavaroita, jotka nyt vaan "varmuuden vuoksi" piti ottaa mukaan. Kun ei sitä kuitenkaan koskaan tiedä. Voi olla, että tekee mieli laittaa raitapaita tai sitten pallollinen. Ja koruja nyt ei ainakaan pysty tarkkaan etukäteen suunnittelemaan. Kengistä puhumattakaan. Olen yrittänyt selittää vastakkaiselle sukupuolelle tätä pakkausproblematiikkaa naisille ominaisella mielialapukeutumisella. Meille saattaa etukäteen olla mahdotonta tietää, mitä neljän päivän päästä tekee mieli laittaa päälle. Vaikka tänään shortsit vaikuttaisivat oivalliselta valinnalta, kyseisenä päivänä hellemekko voikin olla se ainoa vaate, jossa tuntuu hyvältä. Siksi vaihtoehtoja pitää olla enemmän kuin yksi.

Tiedän, olemme joskus vaikeita.

Lissabonin sääkartat lupaavat aurinkoa, aurinkoa, aurinkoa sekä noin 30 asteen helteitä, joten aika kevyellä vaatetuksella voi onneksi lähteä matkaan. Aurinkorasva, mukavat kengät ja lomalukemiset on jo pakattu, se vaatepuoli vaatii vielä vähän pohtimista...

Blogi hiljenee reissun ajaksi, vaikka jokunen postaus varastosta teille taitaa löytyä :) Kesäloman ajan pyrin muutenkin olemaan koneen ääressä mahdollisimman vähän, joten hieman rauhallisempi kuukausi on Hellassa ja houkutuksessa edessä. Kaiken työnteon ja näytön tuijottelun jälkeen pieni nettilomakin tuntuu ihan houkuttelevalta.

No niin, ja nyt takaisin sinne vaatekaapin eteen! :)
QuickEdit
Mona
2 Comments
Share :

Kahden juuston burgeri (+ srirachamajoneesi)



Tänään ei olekaan mikä tahansa perjantai. Tänään on nimittäin perjantai, jolloin alkaa K E S Ä L O M A ! Wuhuu!! Voi hurja, miten tätä onkaan odotettu! Onko olemassa parempaa fiilistä kuin nyt, neljän kesälomaviikon kynnyksellä, auringon paistaessa ja koko ihanan, reissuntäyteisen loman ollessa vielä edessä?

Kesäloman kunniaksi kannattaa nauttia jotain extrahyvää. Ja mikäs olisikaan sen parempaa kuin perjantaiburgeri! :) Tämän burgerin salaisuutena on (kahden juuston ja marinoidun punasipulin lisäksi) maukas, aavistuksen tulinen majoneesi, johon käytin sriracha-kastiketta. Sriracha on thaimaalainen chilikastike, joka on melko paksua ja vähemmän tulista kuin esimerkiksi Tabasco. Siitä on tullut meidän keittiössä chiliä rakastavan apukokin ehdoton suosikki, jolla tuunataan lähes kaikkia ruokia. Koitan välillä toppuutella minkä pystyn (sillä let's face it, eihän nyt ihan kaikkea tarvitse maustaa chilillä), mutta hyväähän se on, ei voi kieltää.

Burgerin myötä viikonloppuun. Ja kesäloman viettoon. Jihuu!!!

Kahden juuston burgeri srirachamajoneesilla

kolmelle

pihvit
400 g naudan jauhelihaa
suolaa
mustapippuria

marinoitu punasipuli
1 punasipuli
1/2 dl punaviiinietikkaa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl rypsiöljyä
mustapippuria

srirachamajoneesi
1 dl majoneesia
1 valkosipulinkynsi
2 tl shirachakastiketta (tai enemmän jos tykkäät tulisemmasta mausta)
1 rkl sitruunan mehua
suolaa
mustapippuria
  
3 sämpylää (pehmeäkuorisia, jotta hampurilainen on helpompi syödä)
3 viipaletta cheddarjuustoa
pala aurajuustoa
1 tomaatti
salaatinlehtiä

Marinoi ensin punasipuli. Mittaa etikka, sokeri ja suola kulhoon ja sekoita, kunnes sokeri on sulautunut nesteeseen. Lisää öljy ja mustapippuri. Viipaloi sipuli renkaiksi ja lisää kulhoon. Anna sipulien maustua jääkaapissa mahdollisimman pitkään (15 minuutissakin tulee jo makua, muutamassa tunnissa vielä enemmän).

Tee srirachamajoneesi seuraavaksi. Kuori ja hienonna valkosipuli. Sekoita kaikki ainekset majoneesiin. Tarkista maku. Majoneesin tulee olla vahvaa, jotta se maistuu kunnolla myös hampurilaisessa. Lisää srirachakastiketta, jos haluat. Laita jääkaappiin maustumaan.

Kun sipuli ja majoneesi ovat maustuneet, aloita pihvien paisto. Muotoile jauhelihasta kolme pihviä. Paista pihvejä melko kuumalla pannulla molemmin puolin ja mausta paiston aikana reilusti suolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla. Kummaltakin puolelta.

Aseta esille aurajuusto (jonka voit hyvin korvata halutessasi vaikkapa vuohenjuustolla tai fetalla), viipaloitu tomaatti ja salaatinlehdet. Ota sipulit ja majoneesi esille. Laita sämpylät paahtumaan muutamaksi minuutiksi keskilämpöiseen uuniin. Laita cheddarviipaleet pihvien päälle juuri ennen tarjoilua.

Kokoa hampurilaiset ja nauti!
QuickEdit
Mona
2 Comments
Share :

Porkkanaa ja pellavaa




Uunituore lämmin leipä ei ole iso vaiva. Teeleivät valmistuvat alle puolessa tunnissa eikä niitä tarvitse vaivata tai nostattaa lainkaan. Ja ne maistuvat taivaallisilta suoraan uunista tarjottuina, isolla kasalla voita ja juustoa. Jos siis mielesi tekee lämmintä, itsetehtyä leipää (kuten minun tekee lähes joka päivä), tekaise pari teeleipästä. Tällä kertaa leipiin lisämakua antoivat porkkana ja pellavansiemenet.

Porkkanateeleivät


3 dl hiivaleipävehnäjauhoja
1 1/2 dl kaurahiutaleita
2 rkl pellavansiemeniä
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 dl maitoa
2 dl porkkanaraastetta (= n. 2 porkkanaa)
2 rkl rypsiöljyä

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää kylmä maito, porkkanaraaste ja öljy. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikina saa jäädä kohtalaisen löysäksi.

Jaa taikina kahteen osaan leivinpaperilla päällystetylle uunopellille. Taputtele jauhotetuin käsin pyöreiksi, noin 1,5 cm:n paksuisiksi leiviksi. Jaa leivät kevyesti neljään osaan taikinapyörällä, pizzaleikkurilla tai veitsellä. Pistele haarukalla. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
QuickEdit
Mona
2 Comments
Share :

Suklaakuorrutetut mansikat



Muikean mansikkaista maanantai-iltaa!

Äklönmakea tervehdys, tiedän, mutta en voinut muuta. Kannoimme juuri kaupasta kotiin viiden litran mansikkakorin, jonka perkaaminen ja pakastaminen saatiin äsken valmiiksi. Perkuuhommissa eksyy helposti noin joka viides mansikka suuhun, joten siitäkin syystä olo on melko mansikkainen. :)

Mansikat ovat parasta mahdollista kesänaposteltavaa, eivätkä välttämättä kaipaa yhtään mitään kaverikseen. Jos kuitenkin haluat laittaa suut vieläkin makiammaksi, niin kokeilepa dipata mansikoita suklaaseen. Suklaakuorrute jähmettyy yllättävän ripeästi jääkaapin viileydessä, joten mansikat ovat lähes hetimiten valmiita nautittavaksi. Mielettömän hyviä kesätarjottavia, joita kannattaa saman tien tehdä isompi satsi - varsinkin jos syöjiä on yhtään isompi seurue. Nämä hupenevät nimittäin silmissä!

Suklaakuorrutetut mansikat


2-3 litraa mansikoita
1 levy maitosuklaata
1 levy valkosuklaata

Paloittele suklaat. Laita kahteen pienehköön kattilaan vettä kiehumaan. Aseta kattiloiden päälle kulhot niin, että niiden pohjat eivät kosketa kiehuvaa vettä. Laita suklaat kulhoihin ja anna niiden sulaa vesihauteissa välillä sekoitellen.

Kun suklaat ovat sulaneet, dippaile mansikoita juoksevaan suklaaseen. Aseta mansikat laakealle astialle tai tarjottimelle varovasti (niin että suklaaosa osuu mahdollisimman vähän astiaan). Laita suklaadipatut mansikat jääkaappiin jähmettymään vähintään muutamaksi minuutiksi.

Nauti kesäisen kuohuvan kera.

QuickEdit
Mona
0 Comments
Share :

Fafa'sin falafelit



Hei helsinkiläinen / Helsingissä vieraileva! Olethan jo testannut Fafa'sin ja sen mehevät falafelit? Roballa ja Kalliossa sijaitseva Fafa's on niittänyt mainetta kaupungin (ja kenties koko Suomen) herkullisimmilla falafeleilla, joita jonotetaan varsinkin lounasaikaan kadulle saakka. Tuoreet falafelpyörykät, halloumi, hummus ynnä muut herkkutäytteet ovat iskeneet helsinkiläisiin makuhermoihin niin, että Fafa's laajenee lähiaikoina jo kolmanteen osoitteeseensa, Kamppiin.

(Korjaus: Fafa's siis löytyykin jo Kampista, kiitos tarkkaavaiset lukijat ja pahoittelut vanhentuneista tiedoistani!)

Olen käynyt pari kertaa Roban Fafa'sissa, ja sekä falafel halloumilla että falafel fetalla ja munakoisolla ovat maistuneet ihan älyttömän hyvältä. Fafa's on erittäin tervetullut lisä suomalaiseen ravintolakenttään osoittamaan, että etnishenkinen ruoka ei tarkoita pelkästäään kebabia ja kiinalaista, ja että nopeaa syömistä voi valmistaa myös paikan päällä tuoreista raaka-aineista.


Koska Fafa's on muutamalla istumapaikallaan todennäköisimmin tupaten täynnä, falafelit kannattaa napata mukaan ja siirtyä läheiseen Kolmikulman puistoon syömään. Aurinko, tuore falafel ja naapurimäkkäristä haettu viidenkymmenen sentin soodavesi ovat piknikiä parhaimmillaan :)

Vaikka Fafa'sin falafelit vievät kielen ja nälän mennessään, on pakko myöntää, että vähän jäin silti ikävöimään Berliiniä ja Mustafan kebabkojua. Viime syksyisellä Berliinin-reissulla ihastuimme tulisesti Mustafan kolmen euron dönereihin, jotka valmistettiin muutaman neliön pikkukioskissa uskomattoman tuoreista ja maukkaista raaka-aineista. Tiedän, että vertaan nyt kahta eri tuotetta keskenään (döner ja falafel), mutta vähän sama fiilis ja raaka-aineiden tuoreutta kunnioittava käsittelytapa on kummassakin paikassa.

Fafa's paikkailkoon Berliinin sapuskaikävääni tähän hätään. Ja erittäin kiitettävästi sen tekeekin.

-----

Fafa's
Roba: Iso Roobertinkatu 2 /
Kallio: Vilhovuorenkatu 10 /
Kamppi: Pohjoinen Rautatiekatu 21

QuickEdit
Mona
6 Comments
Share :

Italialainen kaunotar



Tätä kaunotarta ei kyllä heti voileipäkakuksi tunnistaisi. Siskon rippijuhliin valmistettu kakku on kaunis kuin italialainen leidi Milanon kaduilla, eikä maku kalpene ulkonäölle. Kakku kootaan valmiille rieskakiekoille, mikä tekee valmistamisesta todella kätevää ja nopeaa. Täytteessä maistuu aurinkokuivattu tomaatti ja gorgonzola, ja kakun koristeeksi voi sitten heitellä vaikka minkälaista antipastoa ja yrttiä.

Me teimme rieskakakkuja yhteensä kuusi, joten valmistaminen alkoi sujua lähes sarjatuotantona. Kuusinkertaisen täytteen vatkaaminen kerralla on muuten yllättävän raskasta! Kakkuihin käytettiin viisi ohutta pyöreää rieskaa per kakku - mikäli käytät paksumpaa rieskaleipää, niin riittää hyvin kolmekin kerrosta. Alkuperäinen ohje on löydetty Maalaisunelma Ruoka & Juoma -lehdestä, mutta numeroa en valitettavasti tiedä.


Italialainen kaunotar - voileipäkakku rieskoista ja antipastosta

8 palaa

5 pyöreää rieskaa

täyte
10 aurinkokuivattua tomaattia
1 dl mustia kivettömiä oliiveja
150 g gorgonzola-juustoa (tai muuta sinihomejuustoa)
250 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl ranskankermaa
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
1 dl karkeaksi hienonnettua basilikaa
1 dl karkeaksi hienonnettua rucolaa

päälle
100 g huoneenlämpöistä Philadelphia-tuorejuustoa
1 dl ranskankermaa

koristeluun
parmankinkkua
salamia
minimozzarelloja
kirsikkatomaatteja
marinoituja latva-artisokansydämiä
mustia oliiveja
tuoretta basilikaa

Leikkaa aurinkokuivatut tomaatit pieniksi kuutioiksi ja hienonna oliivit. Pehmennä gorgonzolajuusto haarukalla kulhossa. Sekoita täytteen ainekset keskenään.

Levitä täyte neljälle rieskalle ja nosta ne päällekäin kakuksi. Aseta päällimmäiseksi vielä viimeinen rieskaleipä. Peitä tuorekelmulla ja anna kakun maustua jääkaapissa yön yli.

Ennen tarjoilua: Sekoita keskenään Philadelphia-juusto ja ranskankerma. Levitä kakun päälle. Leikkaa kakku valmiiksi kahdeksaan osaan, jotta sitä on helpompi ottaa tarjoiluastialta. Koristele parmankinkulla, salamilla, minimozzarelloilla, kirsikkatomaateilla, latva-artisokan sydämillä, oliiveilla ja basilikan lehdillä.

-----

ps. Hella & houkutus on vihdoin Facebookissa! Käy liittymässä joukkoon klikkaamalla tästä!
QuickEdit
Mona
2 Comments
Share :

Siskon rippijuhlat



 Maailma on kaunis ja hyvä elää sille
Jolla on aikaa ja tilaa unelmille
Ja mielen vapaus ja mielen vapaus

Maailma oli eilen kaunis ja täynnä toivoa, iloa ja aurinkoa. Ihana siskoni pääsi ripiltä kesäisenä sunnuntaina ystävien ja sukulaisten läsnäollessa. Saimme päivän aikana nauttia puheista ja lauluesityksestä, nauravaisesta juhlaväestä sekä ihastuttavan kauniista rippitytöstä. Rippijuhlat olivat juhlittavan näköiset ja niistä jäi todella lämmin ja nuoruutta hehkuva tunnelma.


Valmistelutoimikunta huhki koko lauantain keittiössä taikoen juhlatarjoiluja, jotka eivät ainakaan loppuneet kesken. Vai mitä olette mieltä koko keittiön pöydän täyttäneestä voileipäkakkulinjastosta ja kirsikkatomaattilaatikosta? Meidän perheen juhlissa tuppaa tuota ruokaa aina olemaan ennemmin liikaa kuin liian vähän...


Mutta oli se huhkiminen sen arvoista! Juhlapöytään nostettiin kahta eri salaattia, italialaishenkistä rieska-voilepäkakkua, focacciaa ja sämpylöitä sekä fetakastiketta ja aurinkokuivattu tomaatti -levitettä. Kahvin kanssa tarjottiin vadelma-mutakakkua ja Naantalin Aurinkoisen mustikkapiirakkaa vaniljajäätelöllä, suklaadipattuja mansikoita, vaahtokarkkeja sekä suklaakeksejä. Yksi jos toinenkin vieras lähti kotiinsa kantaen mukanaan pieniä doggybagejä täynnä ylijääneitä juhlatarjoiluja...

Laitan juhlapöydän antimista vielä tarkempia reseptejä tulemaan. Focaccian ohjeen löydät täältä ja meidän perheessä jo lähes legendaksi nousseen fetamössön ohjeen mm. täältä.
QuickEdit
Mona
0 Comments
Share :

Follow @hellajahoukutus