Monilla taitaa talvilomaviikko olla parhaillaan käynnissä. Toivottavasti talviset ulkoilut ovat ainakin joten kuten lomalaisilla onnistuneet, kun lunta vielä suurin piirtein koko maassa riittää. Meillä lomailut osuvat hiihtolomaviikon ulkopuolelle, joten tällä viikolla ollaan saatu nauttia lähinnä rauhallisesta ja sujuvasta työmatkaliikenteestä (mutta iso peukku hei sille!).
Hikoiletpa sitten hihtoladuilla tai työkoneen äärellä, makoisa soppa maistuu aina! Tässäpä esittelyyn hieman tuunattu versio tutustua jauhelihakeitosta. Lisäprotskua ja -makua tuovat linssit, joita on helppo käyttä ruoassa kuin ruoassa. Iso keittokattila jääkaapissa on myös lapsiperheen pelastus, sillä siitä syödään monta päivää. Linssit sopivat hyvin pikkukokin suuhun eikä nirsohko apukokki tainnut edes noteerata niiden olemassaoloa keitossa. Makoisaa talviruokaa siis!
Jauheliha-linssikeitto
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 porkkanaa
200 g palsternakkaa
2 perunaa
3 tomaattia
400 g jauhelihaa
suolaa
mustapippuria
öljyä
1,2 l vettä
1 pkt (n. 300 g) punaisia linssejä
70 g tomaattipyrettä
2 tl valkoviinietikkaa
1 rkl soijaa
hienonnettua persiljaa
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuori juurekset ja leikkaa ne noin 1-1,5 cm kuutioiksi. Pilko myös tomaatit.
Ruskista jauheliha pannulla. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Huuhtele ja valuta linssit.
Kuullota kattilassa öljyssä sipulia ja valkosipulia. Lisää juurekset ja tomaatit ja jatka kuullottamista noin 5 minuuttia. Kiehauta vesi esim. vedenkeittimellä ja lisää kattilaan. Mausta vielä ripauksella suolaa.
Kiehauta keitto ja keitä hiljalleen noin 10 minuttia. Lisää linssit ja keitä vielä noin 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Sekoita joukkoon jauheliha ja tomaattipyre. Lisää lopuksi valkoviinietikka ja soija. Tarkista maku. Lisää pinnalle reilusti hienonnettua persiljaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti