Kuten jo aikaisemmin mainitsin, tänä kesänä lähes mitä tahansa on suotavaa grillata. Yksi uusimmista grillitulokkaista on pizza. En ainakaan muista, että muutama vuosi sitten olisi tullut kotikeittiössä mieleenkään heittää pizzaa grilliin. Mutta ihan mahtavaahan on, että grillin mahdollisuuksia ruoan valmistamisessa on laajennettu, eikä tuo kotipihan komistus ole enää pelkkä makkaran ja pihvin kypsennysväline. Pizzan voi paistaa grillissä joko ihan sellaisenaan tai pizzakiven avulla. Meiltä pizzakiveä ei löydy, enkä näe sitä tämän kokeilun jälkeen enää kovin tarpeellisenakaan grillipizzan tekemisessä. Hienosti suijui ilmankin.
Pizzassa tärkeintä on hyvä pohja ja tomaattikastike. Periaatteessa kaiken muun härpäkkeen pizzaan voi lisätä tarvittaessa vasta paistamisen jälkeen. Näin ollen ei ole niin nuukaa, kypsyvätkö grillipizzan päälle asetetut täytteet samalla lailla kuin uunissa. Ehdottomasti hankalinta grillipizzan valmistamisessa olikin kaulittujen pohjien kuljettaminen grillin luokse. Pohjia ei voi latoa päällekäin, sillä ne tarttuvat toisiinsa. Myöskään leivinpaperin asettaminen pohjien väliin ei auta asiaa, pohjat tarttuvat painonsa ansiosta herkästi myös siihen. Pohjat täytyy siis siirtää leivontapaikalta grilliin yksitellen tai superisolla alustalla kuljettaen. Mikäli mahdollista, suosittelen että kaulitset pizzat ulkona grillin vieressä, josta ne on helppo nostaa suoraan grilliin. Minä muotoilin toisiinsa kietoutuineita pohjia uuteen uskoon grillin vieressä. Ja kiroilin mielessäni.
Starttasimme grillipizzauramme varsin simppelistä Margherita-pizzasta. Hyvä tomaattikastike, mozzarella ja hieman tuoreita yrttejä. Grillaus toi pizzaan ihan oman vivahteensa ja pohjasta tuli juuri niin rapea kuin kuuluukin. Tänä kesänä tullaan grillaamaan pizzaa - ja paljon!
Grillattu Pizza Margherita
8 pikkupizzaapohja
5 dl vettä
11 g kuivahiivaa
2 rkl öljyä
1,5 tl suolaa
10-11 dl vehnäjauhoja
täyte
600 g tomaattimurskaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria
n. 1/ 2-1 dl yrttejä hienonnettuna (esim. persilja, basilika, ruohosipuli)
375 g mozzarellajuustoa siivuina
päälle
basilikan lehtiä (tai muita tuoreita yrttejä)
Kuumenna vesi 42 asteiseksi. Lisää kuivahiiva, öljy ja suola. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja vaivaa, kunnes taikina ei enää tartu kulhon reunoihin. Peitä taikinakulho liinalla ja anna kohota noin puoli tuntia.
Tee tässä välissä tomaattikastike. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä tilkassa öljyä. Kaada sekaan tomaattimurska ja mausta muutamalla rouhaisulla suolaa ja mustapippuria. Hienonna joukkoon yrttejä makusi mukaan. Anna tomaattikastikkeen kiehua hiljaa taikinan nousemisen ajan.
Jaa kohonnut taikina kahdeksaan osaan. Jauhota pöytä ja kauli taikinasta melko ohuita pizzapohjia, juuri sen muotoisia kuin haluat. Jauhota pizzat kevyesti pinnalta. Nosta pizzapohjat grilliin, suoraan ritilälle ja paista ensi yhdeltä puolelta kevyesti. Käännä ja levitä päälle täytteet: tomaattikastiketta ja mozzarellasiivuja. Grillaa kannen alla valmiiksi, kunnes juusto on alkanut sulaa. Ripottele valmiiden pizzojen pinnalle basilikan lehtiä (tai muita tuoreita yrttejä).